3 zásady záhradného dizajnu

Na to, aby vaša záhrada vyzerala ako z magazínu, nepotrebujete pomoc architekta. S menšou pomocou to zvládnete aj sami. Stačí, keď sa budete riadiť 3 zásadami záhradného dizajnu, ktoré sme pre vás pripravili. 

Rozdeľovanie spojuje

Že to nedáva zmysel? Práve naopak. Správnym rozdelením záhrady získate ucelený komplex “buniek”, ktorý robí z vašej záhrady príťažlivé miesto na relax. 

 

Na rozdelenie záhrady do viacerých sektorov môžete použiť úseky s dlažbou, drevené brvná, záhony alebo stromy. Pri rozmiestňovaní objektov treba mať na zreteli celkový dojem, aký bude záhrada vytvárať. Príliš veľa elementov môže pôsobiť rušivo. Všetko s mierou. 

Vo veľkosti je sila

Čím väčšie, tým lepšie. A to aj v prípade, že vaša záhrada nepatrí k najväčším na ulici. Veľké záhony, vysoké stromy, veľký altánok. 

 

Vysoké stromy vytvárajú nad záhradou príjemný tieň a posúvajú jej priestor vertikálnym smerom, vďaka čomu ľahko nadobudnete pocit, že odpočívate v rozľahlej záhrade. 

 

Pravidlo väčšie > menšie sa nevzťahuje jedine na plot.

Plot ohraničuje záhradu

Na rozdiel od zbytku záhrady, plot by nemal do výšky presahovať ⅓ horizontálnej dĺžky pozemku. V opačnom prípade by priestor pôsobil príliš tesne a pochmúrne. 

 

Samozrejme záleží na tom, aký druh plota používate. Pokiaľ nebráni slnku, je viac menej jedno, aký je vysoký. Pri panelových alebo živých plotoch sa však neodporúča ťahať ich príliš do výšky. 


Ani veľmi nízky plot však nie je výhra. Ten zas nevytvára zo záhrady osobný a uzatvorený komplex, čo môže pôsobiť prinajmenšom rušivo. Riešením problému je zlatá stredná cesta. Úplne si vystačíte s plotom do výšky vašich očí.