Osvetlenie plota – aké sú jeho výhody a ktoré riešenia sa oplatia?

Osvetlené ploty sú moderným trendom, ktorý ste si určite všimli aj vy. Možno preto rozmýšľate, že by ste si svietidlá namontovali aj na váš plot. A uvažujete správne. Osvetlenie plota má totižto nielen estetický, ale aj praktický význam. Pýtate sa, aký?

Je všeobecne známe, že zlodeji obľubujú tmavé, neosvetlené miesta. V takých podmienkach je nižšie riziko, že ich niekto uvidí pri čine. Dokonca, ani mnohé bezpečnostné kamery nefungujú optimálne v úplnej tme. Preto má zlodej veľkú nádej, že nebude odhalený.

TIP – ak chcete dokonale zabezpečiť okolie vašej nehnuteľnosti, zakúpte si kvalitné kamery, ktoré dokážu snímať ostrý obraz aj v noci. Vybrať si môžete aj z našej širokej ponuky.

Bezpečnosť vďaka kvalitným svietidlám

Pokiaľ máte svoju nehnuteľnosť situovanú na mieste, ktoré nie je v noci osvetlené (napríklad, pouličnými lampami), vlastné plotové svietidlá rozhodne stoja za investíciu. Keď zlodeji uvidia dobre osvetlený plot, radšej sa mu vyhnú. Benefitom je aj skutočnosť, že celý pozemok okolo nehnuteľnosti bude svetlejší.

Keď prídete potme domov, budete lepšie vidieť priestor brány. Taktiež si viete ľahko skontrolovať pozemok, keďže svietidlá vám ho pekne osvetlia.

Elegantné moderné lampy

Samozrejme, svietidlá na plot majú aj veľký estetický význam. Vášmu domu a plotu dodávajú moderný nádych. Je preto dobré lampy po dizajnovej stránke zladiť s koncepciou plota.

Zakúpiť si môžete malé LED svietidlá kompaktných rozmerov, ale aj väčšie lampy so zaujímavým dizajnom. Výber je skutočne široký, voľba konkrétneho modelu je tak už len na vás. Svietidlá sa štandardne montujú na stĺpiky plota, či už zvrchu, alebo zboku.

Myslite na napájanie

Svietidlá na plot potrebujú pre svoje fungovanie prísun elektrickej energie. Vo väčšine prípadov je preto potrebné viesť do plotu kabeláž. Elektroinštalačné práce radšej zverte do rúk profesionálom. Najvýhodnejšie je, pokiaľ na ne myslíte už pri výstavbe plota.

Alternatívou sú solárne svietidlá. Tie počas dňa ukladajú energiu do baterky a cez noc môžu svietiť. Ich nevýhodou je však skutočnosť, že obvykle majú nižší jas a mnohé nevydržia svietiť celú noc.

Tip na záver – svietidlá na plote môžete ovládať buď manuálne (ovládačom), alebo ich napojiť na systém inteligentnej domácnosti. Vďaka tomu ich viete ovládať aj na diaľku z opačného konca Zeme. Prípadne ich dokážete nastaviť tak, aby sa zasvietili automaticky v závislosti od času alebo svetelných podmienok. Systémy smart home a všetky potrebné komponenty nájdete aj v našej ponuke.