5 tipov, ako využiť záhradný priestor

Záhrady sú už niekoľko storočí symbolom bohatstva a kultúrnosti. Neprekvapuje, že svoj malomeštiacky sen pestujú ľudia po celom svete s väčším nasadením ako svoje sny životné. Dom bez smaragdovo zeleného trávnika nie je dom. Ako ale zariadiť, aby záhrada nezívala prázdnotou? 

Zelená strecha

Ak neviete, čo so svojou záhradou, zvážte výsadbu stromov. Sú nenáročné na starostlivosť a vytvárajú prirodzenú hradbu proti vyčerpávajúcemu slnečnému žiareniu. Relax v ich tieni je ten najlepší liek na rozutekané myšlienky. 

 

Niektoré druhy stromov, ako napríklad tuje, poslúžia aj ako účinná náhrada plota. Nenarúšajú prírodnú atmosféru, za čo ich oceňujú záhradní architekti. Treba však počítať s tým, že takýto plot musí do svojej krásy dozrieť. Môže to trvať aj niekoľko rokov. 

Okrasná dlažba

Spravte z vašej záhrady centrum viacerých zón. Na oddelenie jednotlivých častí môžete použiť dlažbu. Dizajnové dlaždice nie sú práve najlacnejšie, ale vydržia roky a dodajú vašej záhrade nový šmrnc. 

 

Takéto miesta sa môžu stať oddychovými zónami. Umiestnite na ne stolčeky a záhradné lavice, prípadne okrasné kvetináče. Kameň rozdelí jednoliatu zeleň, vďaka čomu získate dojem, že záhradná plocha je väčšia než v skutočnosti.

Poschodová záhrada

Kto povedal, že trávnik musí byť rovný? Rovnako ako v prípade dlažby, aj schody (respektíve stupienky) opticky rozdeľujú homogénnu zelenú plochu na niekoľko ucelených častí. 


Nebojte sa experimentovať. Schody nemusia byť z dreva ani z kameňa. Postupným tvarovaním zeme ich dokážete vytvoriť aj z trávnika. Ako podpery schodov použite drevené alebo kamenné obklady.