Ako postaviť drevený plot v 8 krokoch

Plot má nielen estetickú, ale predovšetkým bezpečnostnú funkciu. Chráni váš pozemok pred zvieratami a ľuďmi 24 hodín denne. Čím kvalitnejší plot, tým vyššia ochrana. Silný a esteticky príťažlivý plot si zvládnete postaviť aj sami. Stačí, keď sa budete riadiť týmito 8 krokmi.

1. Spravte si prieskum

Predtým, než sa pustíte do hĺbenia jám na plotové koly, si overte, či plot v danej lokalite môžete postaviť. Zákony sú pomerne premenlivé, preto ich nezanedbajte. Plot musí stáť v istej vzdialenosti od susedného domu, prípadne nesmie prekročiť istú výšku. 

2. Vyberte si štýl plota

Toto je časovo najnáročnejšia časť procesu. Výber správneho plota si nechajte prejsť hlavou. Plot nie je auto, aby ste ho každých pár rokov menili. 

3. Merajte

Vezmite si kriedu alebo sprej a vyznačte na zemi čiary, ktorými sa bude plot viesť. Nezabudnite označiť bránky a stĺpiky, ktoré by mali stáť každé 2 metre. Tieto úseky, na ktorých plot stáť nebude, odpočítajte od celkovej dĺžky výmeru. Následne údaj vydeľte dĺžkou plotového panelu. Tak zistíte, koľko panelov budete potrebovať. 

4. Zožeňte si materiál

Na stavbu plota budete potrebovať rydlo, ktorým vyhĺbite diery na nosné stĺpiky, kladivo, vŕtačku, meter, skrutky, klince, plotové panely a stĺpiky a betónovú zmes. 

5. Osaďte plotové stĺpiky

Každé 2 metre vyhĺbte pomocou rydla do zeme jamu s hĺbkou dosahujúcou aspoň ⅓ výšky stĺpika. Do každého nasypte zhruba do výšky 10 centimetrov štrk a do výšky 20 centimetrov betón. Následne do jamy umiestnite stĺpik a počkajte, kým betón zatvrdne. 

6. Položte trámy

V závislosti od toho, aký druh plota staviate, trámy buď zasuňte do už hotových drážok v stĺpikoch, alebo ich k nim pribite pomocou klincov a kladiva. V prípade klasického plota použite aspoň tri trámy. Jeden umiestnite v dolnej časti, jeden v strednej a jeden v hornej. Prispejú k odolnosti plota. 

7. Dosky alebo panely

Rovnako ako v prípade trámov, aj v prípade dosiek alebo panelov si poradíte s kladivom a klincami. Klasické drevené ploty, s akými sa dnes stretneme hlavne na dedine alebo v rustikálne zariadených domoch, sú náročnejšie na stavbu ako moderné panelové ploty. 

8. Dvere na záver

Aby ste mohli prázdnu medzeru v plote vyplniť bránkou, musíte na nosné stĺpiky primontovať kovové pánty. Kúpite ich za pár eur v ktoromkoľvek obchode s domácimi potrebami. Na ich primontovanie vám budú stačiť skrutky a skrutkovač.