Drevený plot ako nový (jednoduchý návod)

Má váš plot už čo to za sebou? Slúžil vám pekných pár desaťročí, no už je ako päsť na oko? Nehádžte flintu do žita. Určite to nie je tak katastrofálne, ako sa vám to zdá. Poradíme vám, ako spraviť zo starého plota nový. 

Nahraďte staré dosky novými

Prvý krok, ktorý musíte pri oprave plota spraviť, je vymeniť staré a poškodené dosky za nové. Za poškodené dosky považujeme všetky tie, ktoré sú práchnivé, hnilé, zlomené či znečistené farbou alebo niečím iným. 

 

Pomocou kliešťov povytŕhajte staré klince a spolu s doskou ich vyhoďte. Nesnažte sa ušetriť. Ak premýšľate nad tým, že staré klince opätovne použijete na novú dosku, rovno na to zabudnite. 

 

Novú dosku pribite novými klincami na miesto tej starej. Nezaberie vám to ani desať minút. 

Očistite drevo a pustite sa do maľovania

Na očistenie plota použite silný prúd vody. Svoje dielo nechajte poriadne preschnúť na slnku. Keď sa tak stane, môžete sa pustiť do maľovania. Ako nástroj môžete použiť maliarsku štetku, valček alebo farbu v spreji.

 

Odporúčame vám použiť farbu v spreji. Jej aplikácia je rýchla a rovnomerná. Odtieň je na vašich preferenciách. Jedna vrstva farby zvýrazní textúru dreva a dodá mu nový život. Ak chcete textúru dreva prekryť úplne, spravte viac náterov. 

Okolie plota

Pozornosť venujte aj okoliu plota. Čím je farebnejšie, tým novšie plot pôsobí. Vysaďte v okolí jeho základov menšie sukulenty alebo záhony farebných lúčnych kvetov. Jednou z možností je aj skalka. Tá prepojí plot so zbytkom záhrady.