Aký plot zvoliť k rodinnému domu

Záhrada bez plota? Možno tak v Amerike. U nás na Slovensku si pozemok bez plota nevieme predstaviť. Chráni naše zaslúžené chvíľky oddychu pred zverou, pohľadmi zvedavých susedov a niekedy dokonca aj pred vetrom či slnkom. Aké sú najpoužívanejšie typy plotov a ktorý sa hodí práve vám? 

Pletivový plot

Nepochybne najobľúbenejším plotom Slovákov je ten pletivový. Je to ten, ktorý väčšinou ani nezaregistrujete, pretože ho takmer nevidno a je skoro všade. 

 

Pletivový plot však nemusí vyzerať ako za domom vašej starej mamy. Vymeňte kosoštvorcovú sieť za vertikálne pletivo, ktoré je moderné a nijak nenarúša charakter záhrady.

 

Pletivový plot okrem iného slúži ako výborná výstuž pre živý plot, ktorý je čoraz obľúbenejší. 

Drevený plot

Drevo je materiál, ktorý zo slovníka záhradných architektov nikdy nezmizne. Drevený plot je stávka na istotu

 

Vyzerá naturálne a dodáva záhrade rozprávkovo čarovný ráz. Drevený plot je výhodný aj vtedy, keď sa so susedmi neviete zhodnúť na jeho farbe. Každá strana si ho jednoducho namaľuje podľa seba

Kovový plot

Ak hľadáte istotu a bezpečie, kovový plot je tá správna voľba. Statočne odoláva výkyvom počasia a bez špeciálnej starostlivosti vydrží desiatky rokov

 

Kovový plot sa hodí k domov s tradičným, ale aj moderným dizajnom. Zatiaľčo pri tradičnom dizajne sa častejšie stretneme s plotom s vertikálnym členením, moderné domy obkolesujú horizontálne kovové ploty. Je to však len uhol pohľadu. Výber dizajnu je výlučne na vás. 


Kovové ploty sú veľmi bezpečné, čo ocení každý, kto si chce užívať chvíľky nerušeného odpočinku. Pri panelových plotoch s kompletnou výplňou treba myslieť na ich výšku. Príliš vysoký plot bude slúžiť ako zátarasa proti slnečnému žiareniu a navyše záhradu opticky zmenší.